Paștele = Lecția Reversibilității

Promisiunea Reversibilității

Cu mulți ani în urmă, am avut o pisică foarte simpatică, Plampi, care din neatenție și nefericire a sărit tocmai sub roțile mașinii mele, cînd am intrat în curtea casei noastre. Cînd am coborît grăbit din mașină era moartă. Ireversibil moartă! Incidentul m-a întristat teribil.

De tînăr însă, am început să pricep experiența dură a ireversibilității: că odată mort, pentru totdeauna mort! Greșeam!

Cînd mi-a murit primul frate, Lușu, pe urmă părinții, și mai tîrziu Mircea, credeam că moartea este ireversibilă. Greșeam!

Am început să îmi imaginez că ireveresibilitatea are ultimul cuvînt. Greșeam!

Însă și de Paștele acesta, ca bărbat adult și în curînd senior, am început să înțeleg tot mai bine, un alt adevăr.  Un Adevăr revoluționar, neobișnuit și parcă rupt din basme, totuși Adevărat. În copilărie am avut experiența dură a ireversibilității, dar de Paștele acesta am învățat o altă Lecție, de care toți avem mare nevoie: Lecția Reversibilității. Isus și Paștele, ne oferă extraordinara promisiune a Reversibilității. Nimic, nici măcar moartea, nu este finală. Chiar și ea, poate fi anulată. Știați că moartea este reversibilă ?????

Încep să îmi imaginez ce au simțit ucenicii lui Isus la primul Paște. Și ei au plîns îndurerați trei zile. Duminică însă au auzit un sunet nou, neașteptat, sublim, vivace, cristalin. Paștele aduce cu sine sunetul nou al speranței și al credinței, că ceea ce a făcut Dumnezeu cîndva într-un cimitir din Ierusalim, se poate repeta, și chiar se va repeta, la scară universală, pentru toți: frați, părinți, prieteni, soț și soție! În ciuda a tot și a toate, ireversibilul poate fi anulat, nimicit, și chiar va fi anulat! Învierea lui Hristos demontează opinia că moartea e ireversibilă!

 

Îmi doresc și vreau, ca acest cuvînt, „ireversibil”, să dispară pentru totdeauna din vocabularul uman, cînd e vorba de moarte! Ireversibilitatea este o părere greșită!

Poate îmi veți spune că îmi place să mai cred în basme. Da, mi-ar place să mai cred în ele. Însă Paștele e un „Basm” Adevărat. În el cred!

Mulțimea prezentă la răstignirea lui Isus, L-a provocat să coboare de pe cruce și în felul acesta să își dovedească identitatea de Dumnezeu – Mesia. Însă nimeni, nimeni, nimeni, nu se gîndea la ce urma să se întîmple: că Isus va muri și va Înviaaa!

Planul „Basmului” s-a derulat conform tiparului și caracterului lui Dumnezeu! Domnul a ales întotdeauna calea mai grea, mai lentă și mai anevoioasă, respectînd libertatea omului, indiferent de preț

„Dumnezeu nu a îndepărtat răul, ci l-a preschimbat în Altceva”, scria Dorothy Sayers. „El nu a oprit răstignirea, ci a înviat din morți.” Isus a suportat toate consecințele, dar în final, a triumfat.

Mamă, ce mult îmi place de Domnul Isus!

Dumnezeu, la Golgota, a introdus în istoria recentă conceptul, termenul, dar și realitatea: Reversibilității!

În orice situație dramatică te afli în acest moment, în orice necaz, dacă ești în Hristos, să îți amintești că e ….. reversibilă! Amintește-ți că după moarte, oricît de incredibil ar părea, în Isus Hristos, urmează învierea!

Hristos a Înviat! Ireversibilul a fost anulat, iar reversibilul este deja programat! Pe Bune!

„Moarte nu te îngîmfa. Dumnezeu nu te va lăsa” spunea un poet! Dumnezeu nu va lăsa să învingă moartea!

Pe planeta Terra, moartea este anormală. Viața și Învierea sunt normele …. Normale. Isus le garantează prin Învierea și Viața Sa și pentru tine!